Achter de schermen bij de productie: De Uppeal™ Fabriek

In oktober 2021 lanceerde O My Bag onze allereerste Uppeal™-collectie (voorheen bekend als AppleSkin™), wat een opwindende reis was die nauwe samenwerking vereiste met onze productiepartner Maybel Synthetic. Vanwege COVID-beperkingen konden we niet persoonlijk naar de fabriek gaan, maar recentelijk hebben we ons eerste bezoek kunnen brengen. Hier hebben we het team ontmoet en een kijkje achter de schermen gekregen bij het proces.
by Mairead Carter on Feb 14, 2022

In december 2021 hebben Giulia, onze winkelmanager, en Jessica, onze productiemanager, de reis naar Florence, Italië gemaakt. Ondanks vele maanden van telefoongesprekken en e-mails geloven we bij O My Bag dat het belangrijk is om persoonlijke productie relaties op te bouwen en de dagelijkse operaties te ervaren om precies te begrijpen hoe het materiaal wordt gemaakt.

Mabel Synthetic creëert sinds 1978 innovatieve veganistische materialen voor zowel de mode-industrie als voor kantoorbenodigdheden zoals boekomslagen. Sinds 2010 is Mabel de producent van Uppeal™, een nieuw materiaal ontwikkeld en gepatenteerd door het in Bolzano gevestigde bedrijf FRUMAT. Dit materiaal biedt een alternatief voor dieren leer en is nu te vinden in de veganistische collectie van O My Bag.

Het team van Mabel Synthetic was verheugd om bezoekers te ontvangen, en Giulia en Jessica hadden de kans om onze accountmanager Mattia Guglielmini te ontmoeten. Mattia nam hen mee voor een rondleiding door de fabriek en gaf een gedetailleerde uitleg over het productieproces. Meer details over dit proces zijn hier te vinden.

Giulia en Jessica nemen even een pauze in de zon bij de Mabel-fabriek.

Mabel Synthetic werkt nauw samen met een bedrijf genaamd FRUMAT, dat verantwoordelijk is voor het verzamelen en verwerken van appelschillen voordat ze bij Mabel Synthetic aankomen en worden omgezet in Uppeal™. Een duidelijk inzicht in dit meerfasenproces stelt ons in staat om onze traceerbaarheid van niveau 3 te vergroten. We konden ook meer inzicht krijgen door antwoorden te krijgen op de volgende vragen:

WAAR KOMT HET APPEL AFVAL VANDAAN?


Het appel afval bestaat uit overtollige schillen, stelen en vezels, bijproducten van de fruitsap- en appelmoes industrie, afkomstig van lokale bedrijven en boerderijen in Trentino, Italië. Ongeveer 30.000 ton appelschillen wordt lokaal geproduceerd, waarvan FRUMAT verzamelt en verwerkt. Door dit afval te hergebruiken vermijden FRUMAT en Mabel Synthetic niet alleen kosten, maar ook milieueffecten van afvalverwijdering. Vanwege het klimaat en andere agrarische factoren is de meerderheid van de appelproductie geconcentreerd in Trentino, Italië, en FRUMAT heeft plannen om de lokale activiteiten voort te zetten.

UPPEAL™ BESTAAT VOOR 21% UIT APPEL AFVAL, MAAR WAT IS DE OVERIGE 79%?


Het appelschil poeder wordt gemengd met katoen, polyester en viscose om sterkte, flexibiliteit en duurzaamheid te bieden. Vanwege beperkingen in de hoeveelheid wordt voornamelijk gebruikgemaakt van nieuwe materialen, maar er zijn plannen om over te schakelen naar gerecycled polyester zodra aan de kwaliteitseisen is voldaan.

WAARVOOR WORDT DE PU (POLYURETHAAN) IN UPPEAL™ GEBRUIKT EN WAAROM IS DIT NOODZAKELIJK?


Nadat het appelschil poeder is gemengd met het poeder van polyester, viscose en katoen, vereist het productieproces dat het textiel wordt doordrenkt met PU voor een directe coating. Hoewel deze stap noodzakelijk is om het materiaal af te werken en de buitenkant te sluiten, absorbeert het textiel ook de PU, wat betekent dat PU ook deel uitmaakt van de structuur van het materiaal. Helaas is gerecycled polyurethaan nog niet beschikbaar in de industrie, daarom werkt Mabel Synthetic aan het vinden van een alternatief om het polyurethaan te vervangen en de tassen te beschermen met een organisch alternatief. Ze testen momenteel een materiaal op basis van rietsuiker en microalgen, maar ze hebben nog geen levensvatbare oplossing gevonden.

IS UPPEAL™ BIOLOGISCH AFBREEKBAAR OF RECYCLEBAAR?


Uppeal™ is niet biologisch afbreekbaar vanwege de mix van materialen, waaronder synthetische. Wat betreft recycling is het meestal alleen mogelijk om materialen te recyclen die een zuivere samenstelling hebben, bijvoorbeeld 100% polyester kan worden gerecycled tot 100% gerecycled polyester. Met een gemengde samenstelling, zoals bij Uppeal™, is recycling veel ingewikkelder en momenteel niet mogelijk vanwege de samenstelling van het materiaal.

Van appels wordt het appelschil afval omgezet in appelpoeder, dat vervolgens wordt verwerkt tot een vloeibare staat en uiteindelijk geperst is tot leerplaten.


We zijn verheugd te kunnen melden dat Mabel binnenkort een levenscyclusanalyse (LCA) zal publiceren met meer informatie over de impact van Uppeal™. Deze studie biedt inzicht in de precieze milieueffecten van het materiaal en helpt Mabel om gebieden voor verbetering te identificeren en effectieve acties te ondernemen.

Mabel Synthetic en FRUMAT stellen hoge duurzaamheidsnormen voor zichzelf. Ze blijven voortdurend verbeteren en zijn volledig transparant in alle stappen van het productieproces. Deze waarden zijn belangrijk voor O My Bag, en daarom zijn we blij en trots dat we deze partners hebben gevonden voor onze alternatieve leren collectie. We kijken uit naar toekomstige bezoeken aan Mabel Synthetic. Wil je meer weten over onze veganistische alternatieven? Je kunt hier meer lezen. Om de volledige Uppeal™ collectie te bekijken, klik hier.

Liefs,

Femke x

Audrey - Cognac Vegan Uppeal™