Achter de schermen bij productie

We gingen zitten met onze productiemanager Jessica en stelden al uw brandende vragen met betrekking tot ons productieproces, van hoe COVID het proces heeft beïnvloed tot haar persoonlijke relatie met onze leveranciers in India.
by Mairead Carter on Jul 28, 2021

Ga zitten met: Jessica Kallenburg

Hallo Jess, vertel ons over je reis bij O My Bag?

Hoi! Voor O My Bag werkte ik voor een multinational en merkte dat het niet mijn plek was. Ik voelde me niet gelukkig in een groot bedrijf met lange communicatielijnen en geen visie op duurzaamheid. Dus ik was op zoek naar een baan die het tegenovergestelde was. Mijn vriend zag de vacature op Facebook en stuurde hem naar mij. Ik werd verliefd op de functieomschrijving en het bedrijf, zo erg dat ik er nu 7,5 jaar later nog ben! Dat is hoeveel ik er van hou.

Mijn favoriete deel van het werk is absoluut zo nauw samenwerken met de fabrieken en sample mannen in India om een ​​ontwerp uit te werken van een idee in je hoofd tot een echte tas. In 2 weken met hen in India nieuwe ontwerpen maken van schets tot tas, maar ook de enthousiaste reacties van het team als we terug zijn in Amsterdam doet me glimlachen.

We werken met een kerncollectie desings die elk jaar constant is, en af ​​en toe voegen we een kleine selectie nieuwe producten toe. Waarom hebben we ervoor gekozen om op deze manier te werken?

Vanaf de start in 2011 draait het bij O My Bag om twee dingen: milieuvriendelijk en eerlijk gemaakt. Toen we net begonnen werkten de meeste merken met seizoenscollecties. De keerzijde daarvan is dat er veel verloren gaat: producten belanden aan het einde van het seizoen in de uitverkoop en uiteindelijk in de prullenbak.

We wilden die cyclus veranderen, afstand nemen van fast fashion. Door tijdloze ontwerpen te maken is het mogelijk om een ​​kerncollectie te behouden, zonder deze per seizoen te hoeven wisselen. Af en toe organiseren we sample sales of archief sales, waarbij we korting geven op verschillende items die een liefdevol thuis verdienen, maar ook sample items en stukken met kleine maar unieke imperfecties.

Goede dingen hebben tijd nodig. Dus wat is de gemiddelde tijd die nodig is om een ​​O My Bag van begin tot eind te maken?

Onze producenten vragen ons meestal om rekening te houden met een productietijd van 90 dagen. Maar we hebben geleerd (soms op de harde manier) dat dat alleen het geval is in de zeldzame gevallen zodat niets in het hele proces wordt vertraagd. Zodra we de bestelling hebben geplaatst, bestelt de producent alle materialen bij zijn leveranciers. Ze zorgen voor het leer, de pasvorm, de voering, de banden, de stofzakken, enzovoort. Onze producenten houden van de meeste materialen een voorraad aan, gebaseerd op de prognose die we ze aan het begin van het jaar hebben gestuurd, maar dat is meestal niet genoeg voor een hele nieuwe bestelling.

Omdat het in India erg vochtig is, is het voor de meeste materialen niet gunstig om ze te lang op voorraad te houden. De productie van het leer kan tot 8 weken duren, daar gaat dus veel tijd in zitten. Een tas bestaat uit veel onderdelen; voorkant, achterkant, onderkant, zijkanten, riemen, het frame rond de binnenrits, ritstrekkers... Als het leer in de fabriek binnenkomt, is er een team dat het leer controleert en beslist hoe het leer moet worden gesneden.

Niet alle onderdelen hebben exact dezelfde kleuren en onze klanten geven de voorkeur aan striae en tekenbeten op de achter- of onderkant van de tas, dus dit team zorgt ervoor dat het leer zo wordt gesneden dat alle afzonderlijke onderdelen één perfect geheel worden. Deze onderdelen krijgen allemaal hun eigen behandeling voordat de tas aan elkaar genaaid wordt. Als je een tas ziet, vergeet je bijna hoeveel werk er in zit.

Waar haal je de inspiratie vandaan voor onze nieuwe ontwerpen?

O, overal! Van het team, tips en ideeën van onze klanten in de winkel of via onze klantenservicekanalen (vorige seizoenen werden Bobbi Bucket Bag Maxi en de Harmonica Wallet bijvoorbeeld geïnspireerd door onze klanten), 'ommetjes' op straat in Amsterdam (sinds ik werk bij O My Bag kijk ik altijd naar de tassen van mensen), van onze Sample mannen in India, vintage tassen, maar ook van natuurlijke en geometrische figuren en vormen.

Jessica, India Productiereis 2019

Heb je favoriete stappen in het productieproces?

Ja! Dat is zeker ons bezoek aan India. Twee weken volle aandacht voor onze tassen en tassenmakers. En de eerste keer zien we het idee dat in ons hoofd zat in de vorm van een fysieke tas. Als we aankomen hebben onze producenten een eerste versie van de sample klaar, die we tijdens het bezoek van twee weken zullen verbeteren. Ik vind het heerlijk om in de fabrieken te zijn, de details doornemen met Paulien, de lokale sample mannen, onze kwaliteitscontroleurs en zelfs via Whatsapp de veranderingen te bespreken met het team die we willen doorvoeren. En het mooie is dat je, omdat je daar bent, de veranderingen voor je ogen ziet gebeuren.

Wat gebeurt er met producten die de O My Bag-collectie verlaten?

Onze ontwerpen zijn tijdloos. We werken met een kerncollectie van ontwerpen die elk jaar constant zijn, we werken dus niet met seizoenscollecties. Zo maakt onze Pixies Pouch deel uit van de collectie en is het een bestseller sinds 2013, en Lucy is een van onze meest populaire tassen sinds de introductie in 2016. Maar dat betekent niet dat we niet graag elk jaar nieuwe stijlen toevoegen. . Om onze collectie overzichtelijk te houden en overbodige voorraad te voorkomen, kijken wij jaarlijks met een kritische blik naar onze collectie. Voor artikelen of kleuren die niet genoeg verkopen en waarbij het risico op voorraad te groot wordt, kunnen we besluiten om ze stop te zetten. Dit betekent dat we ze gewoon blijven verkopen, maar niet opnieuw bestellen. En daarna worden het collector's items. ;)

Jessica en Paulien Wesselink bij EMA-fabriek, 2020

Hoe is onze relatie met onze producenten in India?

Goed! Natuurlijk praten we veel over zaken, maar onze relatie gaat verder dan dat. Tijdens onze bezoeken aan India hebben we deel uitgemaakt van hun familiediners, privé Puja-vieringen, bruiloften en zelfs begrafenissen. Een paar jaar geleden waren we ook uitgenodigd bij Rita thuis, een van de dames van de afwerkingsafdeling van EMA. We spraken nauwelijks elkaars taal maar het was zo bijzonder om een ​​middag deel uit te maken van haar leven.

Zowel Paulien als mijn ouders hebben ook Kolkata bezocht, ik vind het geweldig dat onze producenten ook onze families hebben ontmoet. Ik mis onze bezoeken en ontmoetingen met hen en hun families enorm.

Wat is jouw must have uit de SS21 collectie?

Voor mij is dat Kate . Er is zoveel tijd en liefde gestoken in de ontwikkeling van de tas. We hebben het getest en aangepast totdat het perfect was.

De Kate van ontwerp tot tas, 2020

2020 is door COVID-19 niet verlopen zoals iedereen had verwacht. Heeft dit iets veranderd in ons productieproces?

Ja, er is veel veranderd. De lockdowns over de hele wereld hebben geleid tot vertragingen in de productie, voornamelijk doordat de aanvoer uit andere landen traag is, en doordat onze fabrieken gedeeltelijk zijn gesloten. We bezoeken onze producenten meestal twee keer per jaar, en we hadden het geluk dat we in januari en februari 2020 op bezoek waren, maar sindsdien hebben we al twee bezoeken moeten missen. Het feit dat we de sample process niet samen met de sample mannen in de fabrieken kunnen doen, heeft het sample process tot een langer, minder efficiënt en dus moeilijker proces gemaakt.

Het is ook een grote gemis om niet in de fabrieken rond te kunnen lopen, met de arbeiders te kunnen praten en elkaar in de ogen te kunnen kijken als we praten over problemen, sociale en duurzaamheidsdoelen en nieuwe producten. COVID is voor niemand van ons gemakkelijk geweest, zeker niet voor onze producenten, die hun bestellingen van verschillende markten zien afnemen, maar ook verantwoordelijk zijn voor de inkomens van een grote groep arbeiders. Ik ben er trots op om te zien hoe ze ermee omgaan.

Liefde,

Team OMB x